Kolesterol
Yüksek kolesterol tarama testi nasıl yapılır?
Yüksek kolesterol seviyeleri ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğinden, 20 yaşından başlayarak her beş yılda en az bir kere yüksek kolesterol taraması yaptırmak önemlidir.
Bununla birlikte, kişinin kolesterol seviyeleri yükselmiş bulunursa, kişi beş yılda bir kez yerine yılda bir kez yüksek kontrol taraması yaptırmalıdır.
Kolesterol Taşıyıcıları (Lipoproteinler)
Lipoproteinler: Kolesterol Taşıyıcıları
Vücudun kolesterolü kullanabilmesi için, kolesterolün hücreler arasında kan dolaşımı aracılığıyla taşınması gerekir. Fakat kolesterol kanda çözünemez çünkü yağdan oluşur. Bunun yerine lipoprotein adı verilen bir paketle kanda taşınır. Kolesterol, vücut içinde protein adı verilen diğer bileşik türüyle birleştiğinde bir lipoprotein oluşur. İki ana lipoprotein türü vardır. Yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) ve düşük proteinli lipoprotein (LDL).
Kolesterolün risk faktörleri
İnsan vücudu, kendisini sağlıklı tutmak için yeterli miktarda kolesterolü kendisi üretir. Vücudunuzda çok fazla LDL olduğunda, arterlerinizde, yani beyne ve kalbe kan sağlayan damarlarda fazla kolesterol birikir. Bu oluşumlara plak adı verilir ve plak zamanla kan duvarlarında sert, kalın tortulara dönüşür. Arterlerinizde meydana gelen bu sertleşmeye ateroskleroz denir. Zaman geçtikçe arterler daralır. Bunun sonucunda, daralmış arterlerin bağlı olduğu organlar düzgün çalışmaları için gereken kan akışını alamaz. Plak parçalarının koparak kan akışına girmesi çok kısa sürer.
Kolesterol tipleri
Kolesterol kendi kendine vücutta hareket edemez. Hücrelere özel proteinler sayesinde taşınır. Protein ve kolesterol kombinasyonlarına lipoprotein adı verilir. Vücudumuzda iki tip lipoprotein vardır: LDL ve HDL.
Düşük Yoğunluklu Lipoproteinler (LDL’ler): LDL’lere “kötü” kolesterol de denir. Çok olduğunda arterleri tıkayabildiği için bu kolesterol tipi zararlıdır. LDL’ler karaciğerden vücudun diğer hücrelerine kolesterol taşır.